SIKÇA SORULAN SORULAR

01- Compact Laminat nedir?

Homojen özellikte cephe giydirme levhaları olan Fundermax Compact Laminat (Masif Laminat) paneller termosetting reçine emdirilen çok sayıda kraft tabakasının ön ve arka yüzeyine UV- melamin esaslı dekor tabakasının gelmesiyle, yüksek ısı (170°C) ve basınç (100 -120 bar kg/cm2) altında 60-90 dakika çok katlı preslerde preslenmesi sonrasında meydana gelir.

02- Compact Laminat üretiminde dünya standartı nedir?

Kompakt Laminatlar EN 438 veya türevi standartlar altında üretilmektedir. Bu standart, 2 mm ve daha kalın olan dış mekân sınıfı sıkı lâmine levhaları kapsar. Doğrudan güneş ışığına maruz kalma, yağmur ve don gibi dış mekân iklim şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış standart sınıf veya yangın geciktiricili sınıf lâmine levhalar içindir.

İki performans seviyesi belirtilmiştir; birincisi normal dış mekân iklim şartları için, ikincisi şiddetli dış mekân iklim şartları için. Bu standarda uygunluk gösteren lâmineler dış mekân sınıfı sıkı lâmine levhalar olarak adlandırılırlar ve bu levhalar, yüksek çekme mukavemeti, yüksek çarpma mukavemeti, ısı şoku mukavemeti, iklime ve küflenmeye mukavemet özellikleri ile karakterize edilmişlerdir.

Dış mekân sınıfı lâmine levhalar, renk değişimine ve dış mekân kullanımlarında eskimeye yüksek mukavemeti olan çok değişik dekoratif renklerde üretilebilirler.

Dış mekân sınıfı sıkı lâmineler, montaj için uygun hale gelebilmeleri için yalnızca kesilmeleri ve delinmeleri gibi işlemlerin yapılması gerekir.

EN 438-2, EN 438 standart serisinin bu bölümü ile ilgili deney metotlarını kapsar.

 

03- Tüm Compact Laminatlar hem iç mekanda hem de dış cephede kullanılabilir mi?

Dış cephe de kullanılan ürünlerin iç mekan panellerinde bulunmayan ve göz ile algılanamayan üretim prosesinden kaynaklanan özellikleri vardır.

Compact laminat seçimindeki en önemli husus UV ışınlarına karşı malzeme renginin bozulmaması bir başka deyişle solmamasıdır. Solmazlık koyu renkler için daha fazla risk taşımakta olup, bu nedenle her istenilen renkte compact laminat üretilememektedir.

Genel olarak proses aşamasında solmazlığa karşı iki farklı yöntem izlenmektedir.

A) Compact laminat yüzeyine koruyucu film katmanı uygulanması.

Bu proseste üretilmiş compact laminatlar tercih edilmemelidir. Solmazlığa karşı direncin düşük olması yanında, film tabakası nedeniyle çağdaş uygulama yöntemi olan yapıştırma sistemine uygun değildirler.

B) Compact laminat yüzeyinde kullanılan dekor kağıdının, E.B.C. akrilik sistemi ile emprenyesi sonrası, “curing“ yapılarak elektron bombardımanı ile üretilmiş compact laminatlar.

Tercih edilmesi gereken A Plus ürünlerdir. Solmazlık dışında değişik hava şartları, asit yağmurları, iklim değişiklikleri, darbe ve basınçlara yüksek derecede mukavimlerdir.

04- Tüm markalarda E.B.C kürü uygulanmakta mıdır ?

Dünyada üretilen compact laminatlar arasında maliyet faktöründen dolayı sadece bazı markalar bu yüksek teknolojiyi kullanmakta olup bunlar tavsiye ettiğimiz A Plus ürünlerdir.

Diğer markalarda ise yüzey sertleştirilmesi ve her türlü dış etkiye karşı mukavemet üretim aşamasında panelin en üst katmanına uygulanan bir film tabakasıyla sağlanmaktadır.

Maalesef ülkemizde de ilk yatırım maliyeti düşük olması ve bilinçsiz seçimden dolayı tercih edilen ürünlerin çoğu filmi ürünlerdir.

05- Compact Laminat yanar mı ?

Her türlü malzeme belli bir sıcaklıktan sonra yanma aşamasına girer.

Compact laminatlarda B, B, B2, F,A2 gibi yanmaya tepki sınıfları vardır.

Bu sınıflar ürünün ne kadar süre ile yanma aşamasına gelmediğini, mukavim olduğu süreyi anlatır.

Örneğin, B1 sınıfı bir ürün 90 dk. alev almaz. Bu özellik yanma geciktirici katkıların üretim

sürecinde ilavesi ile oluşur.

İç mekan panelleri ile dış cephe panellerinin yanma tepki süreleri farklıdır.

06- Compact Laminat genleşir mi? Derzsiz uygulama yapılabilir mi?

Ahşap esaslı malzeme sınıfına giren ürün sıcaklık farklılıklarıda genleşir bir başka deyişle çalışır. Bu nedenle dersiz “sıfır derz” uygulama yapılamaz. Compact Laminat kalınlığı kadar derz bırakılmalıdır.

07- Compact Laminat uygulamasında hangi kalınlık ve sistem tercih edilmelidir?

Ülkemiz iklim koşullarında 6 mm kalınlık ve SikaTack Panel yapıştırma sistemi en ideal çözümdür.

8 veya 10 mm agraflı askı sistemi diye adlandırdığımız mekanik montaj sistemi Rusya gibi soğuk veya Sudan gibi kum fırtınası görülen şiddetli karasal iklimlerde kullanılan sistemlerdir.

Yapıştırma sisteminin uygulanması için malzemenin her iki yüzeyininde aynı özelliklerde, olması gerekmektedir.

08- Dış cephe uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?

 

  • Öncelikle doğru marka ve kalınlıktaki ürün ve uygulayıcı seçilmelidir.

  • Yapıştırma sistemi uygulanacaksa kesinlikle tek yüzlü laminat kullanılmamalıdır.

  • Uygulama sistemi ve yapının bulunduğu bölgenin iklim koşulları göz önüne alınarak compact laminat kalınlığına karar verilmelidir.

Örneğin Ilıman iklim bölgesinde 6 mm Compact Laminat ve yapıştırma tekniği yerine

8 mm Compact Laminat ve agraflı sistemi tercih edersiniz maliyetiniz ~ 15.€/m² artacağı gibi üretim sürenizde uzayacaktır.

  • Yapıştırma kiti seçilirken kullanılacak compact laminat ile ilişkisi araştırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki üretilen her marka compact laminatın yapışma özelliği yoktur.

  • Kullandığınız ürünün iç mekan compact laminatı olmadığından emin olunuz.

  • Çelik kutu profil veya alüminyum karkas altyapı aralığı, plaka modülasyonu ile örtüşmelidir.

  • Altyapısı başkası tarafından yapılan karkasa farklı bir ekip tarafından montaj yapılması doğru değildir.

  • Köşe birleşim detaylarına dikkat edilmesi gereklidir. Birleşimlerde kesinlikle dışarıdan gözüken profil uygulaması yapılmaz.

09- Dış cephe Compact Laminatının garanti süresi nedir ?

EN 438 Standartında üretilen Fundermax kompakt laminat paneller 10 yıl UV ışınlarına karşı proje bazında garantiyi kapsamalıdır.

10- Dış cephede doğal ahşap yerine ahşap desenli Compact laminat kulanmanın avantajı nedir?

Kompakt Laminat doğal ahşaba göre çok daha uzun ömürlü bir malzemedir. Doğal ahşap malzeme zaman geçtikçe bakıma ihtiyaç duyarken Kompakt laminatlar bakım gerektirmez, yıllar sonra bile cephe ayni ahşap tonunu korur. Herhangi bir sebepten dolayı yıllar sonra bir paneli yenisiyle değiştirme mecburiyeti ya da ilave yapılması durumlarında bile ilk uygulamadaki renk tonu ile yeni paneller arasında gözle görülür fark olmayacaktır.

11- Dış cephede aluminyum yerine compact laminat kullanmanın avantajı nedir?

Kompakt Laminat aluminyum cephe panellerine göre çok daha sağlam bir malzemedir. Darbelere karşı direnci yüksektir, çizilme ve kırılma riski yoktur. Rengini ve formunu çok uzun süre muhafaza edebilir.

12- Dış cephede taş, granit veya seramik yerine Compact laminat kullanmanın avantajı nedir?

Kompakt  laminat bu tür malzemelere göre hem daha sağlam hem de daha hafif bir malzemedir. Darbelere karşı direnci yüksektir, çizilme ve kırılma riski yoktur. Ağırlığı 1mm için 1,45 kg/m2 dir, yani 8mm kalınlığındaki Kompakt  laminatın ağırlığı 11,6 kg’dır. Montajı daha pratiktir ve detay çözümleri daha kolaydır. Belli yarıçaplardaki kavisli yüzeylerde bile bükülerek kullanılabilir.

13-Fundermax Panellere Perforasyon Eklenebilir mi?

Fundermax Compact panele delikli tasarım ekleyebilirsiniz. Delikli duvar panelleri, iç ve dış tasarımlara doku ve ilgi katar. Bu aynı zamanda pencereleri en yoğun güneş ışığından korurken daha fazla ışığa izin vermek için güneşliklerle yaratıcı bir tasarım seçimidir.

Panelin kenarından ilk işlenmiş alana olan mesafe, minimum 60 mm.

Delikler arası mesafe minimum 30mm.

Delikler arasındaki boşluk, deliğin çapının en az 1,5 katı olmalıdır.İşlenmiş alanlarda 90 derecelik kenarlar yok; her kenarda veya köşede minimum 5 mm yarıçap.

%20'nin üzerinde perforasyon, panelin stabilitesini azaltır ve daha kısa sabitleme mesafeleri gerektirebilir.

Mümkün olduğunda delikler %30 veya daha az açık alanda tutulmalıdır. 

COPYRIGHT © 2012 PRUVA YAPI